Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Δημιουργία κατηγοριών και υποκατηγοριών σε ένα Joomla Site

Βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε να γράφουμε άρθρα και να ανεβάζουμε περιεχόμενο στο joomla site μας, είναι η δημιουργία κατηγοριών και υποκατηγοριών. Οι κατηγορίες μας βοηθούν να ομαδοποιήσουμε το περιεχόμενο μας, ούτως ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο πρώτα απ' όλα από εμάς που είμαστε οι διαχειριστές της ιστοσελίδας.








Η σωστή κατηγοριοποίηση του περιεχομένου είναι πολύ σημαντική πρακτική, αφού βοηθάει επίσης στην ευκολότερη παρουσίαση μέσα στην ιστοσελίδα και κατ' επέκταση στην βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης.

 Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχουμε δημιουργήσει μια ιστοσελίδα σχετική με ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Καλό θα ήταν να κατηγοριοποιήσουμε τα προϊόντα μας ή το περιεχόμενο που είναι σχετικά με αυτά, για να μπορέσουμε να τα παρουσιάσουμε πιο ορθά. Λογικά θα θέλουμε να υπάρχουν ενότητες στο site μας που να αναφέρονται πχ μόνο σε ελαστικά και για να εμφανίζονται εκεί τα άρθρα που έχουν σχέση αποκλειστικά με αυτά, θα πρέπει να τα εντάξουμε σε μια κύρια κατηγορία.

Στο site που κατασκευάζω από την αρχή για το σκοπό των tutorial, ας πούμε ότι θέλω να προσθέσω μερικές κατηγορίες. Σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να βάλω ξεχωριστά κάποια tutorial με κείμενο και κάποια άλλα που έχω κάνει με βίντεο. Οπότε θα δημιουργήσω 2 κατηγορίες, μία που θα την ονομάσω "tutorials" και μία "video tutorials".

Βήμα 1: 


Συνδεόμαστε στο περιβάλλον διαχείρισης της ιστοσελίδας μας και από την γραμμή μενού που βρίσκεται στην κορυφή, επιλέγουμε content - category manager. Στη νέα σελίδα που μας ανοίγει πατάμε το κουμπί "new" για να προσθέσουμε την πρώτη κατηγορία με το όνομα "tutorials".
Στο πλαίσιο κειμένου με το όνομα "Title" δίνουμε το όνομα της κατηγορίας που επιθυμούμε και ακριβώς από κάτω, στον text editor που υπάρχει ενσωματωμένος , μπορούμε αν θέλουμε να δώσουμε μια περιγραφή με το τι αφορά η συγκεκριμένη κατηγορία. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δημιουργούμε και την επόμενη κατηγορία με το όνομα "video tutorials" και είμαστε πλέον έτοιμοι.




Βήμα 2: 


Η κατηγορία "video tutorials" θα μπορούσε βέβαια να είναι και υποκατηγορία της κατηγορίας "tutorials". Το Joomla μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε μια κατηγορία σε υποκατηγορία κάποιας άλλης οποιαδήποτε στιγμή και πάμε να δούμε πως γίνεται αυτό. Ανοίγουμε την κατηγορία "Video Tutorials" που δημιουργήσαμε και στη δεξιά στήλη βλέπουμε πως υπάρχει η επιλογή "parent". Εκεί μπορούμε να επιλέξουμε ποιας κατηγορίας υποκατηγορία θα γίνει η "Video Tutorials" και στην προκειμένη περίπτωση επιλέγουμε την κατηγορία "Tutorials".


Έτσι βλέπουμε στην αρχική μας οθόνη πως η κατηγορία "video tutorials" έγινε υποκατηγορία της "tutorials"


Με αυτόν τον απλό τρόπο δημιουργούνται οι κατηγορίες στο Joomla και σε επόμενα Tutorial θα δούμε πως τις εντάσσουμε σε μενού και σε άλλα σημεία της ιστοσελίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου