Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ποιο template είναι κατάλληλο για την ιστοσελίδα μου

Η επιλογή του σωστού Template είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή της ιστοσελίδας μας. Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή του, ποια στοιχεία είναι απαραίτητα και τι είναι καλό να αποφύγουμε; Κυκλοφορούν αρκετά Free Templates στο διαδίκτυο, πληρούν όμως τις προδιαγραφές για να στηθεί σωστά μία ιστοσελίδα; Ο σωστός σχεδιασμός για το τι θέλουμε να κάνουμε και ποιο ακριβώς θα είναι ακριβώς το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τη σωστή επιλογή.


Η τεχνολογία στο internet έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία 2-3 χρόνια, όσον αφορά τον σχεδιασμό των ιστοσελίδων. Από την απλή HTML και την CSS που ήταν βασισμένες οι περισσότερες ιστοσελίδες τα τελευταία χρόνια, περάσαμε στην HTML5 και την CSS3. Το κυριότερο πλεονέκτημα των καινούριων τεχνολογιών είναι, ότι μπορούν να βοηθήσουν στην κατασκευή ιστοσελίδων που προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε οθόνη. Η συχνή χρήση των κινητών τηλεφώνων και των Tablets, ανάγκασε τους Web Designers να βρουν έναν τρόπο ούτως ώστε η ιστοσελίδα να προσαρμόζει το μέγεθος της σύμφωνα με την ανάλυση της οθόνης την οποία θα εμφανιστεί. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έδωσε η CSS3 που χρησιμοποιεί και η πλατφόρμα του Joomla 3.x.

1. RESPONSIVE DESIGN


Έχοντας υπόψη τα παραπάνω λοιπόν, η επιλογή ενός "responsive template" (έτσι ονομάζονται όσα templates μπορούν και προσαρμόζονται στο μέγεθος της εκάστοτε οθόνης) αποτελεί την βασική μας επιλογή. Το μειονέκτημα με τα responsives templates προς το παρόν, είναι τα διάφορα διαφημιστικά banner και κατ' επέκταση κάποια modules που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε και δεν έχουν αυτή την ιδιότητα. Πιο απλά, είναι συχνό το φαινόμενο, το μέγεθος της σελίδας μας να διαμορφώνεται ανάλογα με την οθόνη, αλλά κάποια banner ή module να μην αλλάζουν μέγεθος, με αποτέλεσμα να φεύγουν από τα "περιθώρια" της ιστοσελίδας (κυρίως όταν αυτή εμφανίζεται στα κινητά τηλέφωνα) και να δημιουργούν ένα πολύ κακής ποιότητας αισθητικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό καλό είναι, πάντα να τσεκάρουμε αν τα διάφορα banner ή module που θα χρησιμοποιήσουμε στην σελίδα μας, να είναι responsive, προκειμένου να έχουμε ένα πολύ καλό αισθητικά αποτέλεσμα.

2. MODULE POSITIONS


Τα καλά και λειτουργικά templates συνοδεύονται τις περισσότερες φορές και από πολλά Module Positions. Το τι ακριβώς είναι τα Module Positions το εξηγήσαμε σε προηγούμενο μας άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. Πολλά Free templates που κυκλοφορούν, δεν έχουν τόσα πολλά positions για να τα τοποθετήσουμε τα module μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πολλές φορές να τοποθετήσουμε περιεχόμενο σε θέσεις που θέλουμε και να αναγκαζόμαστε να συμβιβαζόμαστε. Εκτός των βασικών "positions" σε ένα template (πχ. header, Logo, righrt, Left, footer), καλό είναι να επιδιώκουμε να βρούμε κάποιο, που να έχει αρκετά που θα καλύψουν και τις μελλοντικές μας ανάγκες. Πάντα πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά όταν δημιουργούμε μια ιστοσελίδα και να μην μένουμε αποκλειστικά στο περιεχόμενο που θα τοποθετήσουμε στην αρχή. Κάτι που προφανώς θα μας ζητηθεί στο μέλλον ή θα θέλουμε εμείς οι ίδιοι να προσθέσουμε στην ιστοσελίδα μας, μπορεί να μας προβληματίσει πολύ σε ένα template με λίγα positions. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερα τα Positions σε ένα Template, τόσο το καλύτερο.

3. MULTIPLE LAYOUTS


Τα περισσότερα templates αποτελούνται από ένα μοναδικό Layout. Δύσκολα θα βρει κανείς Free Template που να του παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξει το Layout που θέλει. Τι είναι όμως το Layout; Το Layout είναι η διάταξη που έχει η ιστοσελίδα μας. Από πόσες στήλες δηλαδή θα αποτελείται,τι πλάτος θα έχει η κάθε στήλη κτλ. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε 3 παραδείγματα Layout ιστοσελίδας.


Καλό είναι λοιπόν, αν είναι δυνατό, να βρούμε ένα template που να μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα, για να μπορούμε μελλοντικά, αν θελήσουμε, να αλλάξουμε την διάταξη της ιστοσελίδας μας. Από το Joomla 3.x και έπειτα, όλο και περισσότερα templates κυκλοφορούν με Multiple Layouts.

4. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΥ


Δεν κάνουν όλα τα templates για τον ίδιο σκοπό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε, πρέπει είναι ο τύπος της ιστοσελίδας μας και ποιο το περιεχόμενο της. Στην αναζήτηση σας για Free Templates στο διαδίκτυο, θα δείτε ότι οι σχεδιαστές, δίνουν ονόματα στα templates τους, σύμφωνα και με τι τύπο ιστοσελίδας μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν. Αν για παράδειγμα θέλετε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα για ένα κομμωτήριο, η οποία προφανώς θα εμπεριέχει και πολλές φωτογραφίες μέσα, καλό είναι να επιλέξετε ένα Template με μεγάλο Header και γενικότερα πιο λιτής σχεδίασης όσον αφορά Module Positions. Μια ενημερωτική ιστοσελίδα θα χρειαστεί περισσότερα positions για να μπορέσει να παρουσιάσει πολλές κατηγορίες στην κεντρική της σελίδα. Σκεφτείτε πρώτα  τι θέλετε να κάνετε, πως να το παρουσιάσετε και ποιο θα είναι το περιεχόμενο που θα χρησιμοποιήσετε, πριν επιλέξετε και το ανάλογο template.

5. FREE VS PREMIUM TEMPLATES


Για το Joomla! κυκλοφορούν χιλιάδες templates στο διαδίκτυο, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι Free License και μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα χρησιμοποιήσετε ελεύθερα χωρίς κάποιον περιορισμό και για οποιαδήποτε χρήση (εμπορική ή μη). Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά στερούνται δυνατοτήτων και είναι ουσιαστικά άχρηστα. Υπάρχουν κάποια που είναι αρκετά λειτουργικά και μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες κατασκευής μιας ιστοσελίδας. Προσωπικά είμαι υπέρ της χρησιμοποίησης Free Templates, όσο κι αν είναι δύσκολο αυτά να βρεθούν πολλές φορές, αφού ακόμα και τα Premium που προσφέρουν πλήθος δυνατοτήτων, τις περισσότερες φορές δύσκολα θα καλύψουν το 100% των αναγκών μας. Σίγουρα από την άλλη, οι δυνατότητες και η ποιότητα κατασκευής ενός Premium Template είναι πάντα σε πιο υψηλό βαθμό και αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει κάποιο δεν θα κάνει λάθος. Η εμφάνιση, είναι το πρώτο πράγμα που χτυπάει στο μάτι και κάνει πιο ελκυστικό και το περιεχόμενο, οπότε δεν είναι κακό για κάποιους που δεν έχουν και την απαραίτητη εμπειρία, να αγοράσουν ένα Premium Template που θα δώσει μια καλύτερη αισθητική στην ιστοσελίδα τους.

Μία από τις καλύτερες ιστοσελίδες Free Templates στο διαδίκτυο είναι το Joomla24.com απ' όπου μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε χιλιάδες Templates για το Joomla!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου